ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA
-
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
ÇAMLIDERE
nahiyesine bağlı köyler şunlardır:
Ahatlar, Acıca (Atça), Ada, Akkaya, Alakoç, Eldelek, Elmalı, Elvanlar, Alviran (Elviran), Üreğil, Özmüş, Evecik (Üyücek), İnceöz, Bardakçılar, Bayındır, Berçin Yayalar, Buğralar, Bükeler, Peçenek, Pelidçik, Tahtalar, Çamköy, Çatak (Berçinçatak), Çukurviran (Çukurören), Dereneci, Süleler, Şahinler, Şayi (Dörtkonak), Şeyhler Yayalar, Sarıkavak, Sorgun, Tatlak, Dağkuzviran (Dağkuzören), Doğancı, Doğanlar, Doymuş, Osmansin, Ali Dede Şeyhler (Çamlıdere), Avdan, Ayvaşıklar (Avşarlar), Kızık, Kusura (Kuyubaşı),
Kalemler, Kınık, Kuşcular, Kıreneci (Gökbel), Kebeler (Gebeler), Kürd (Yediören), Müsellim, Mudrıb Ağacin, Mişeler (Meşeler), Viranköy (Örenköy), Yahşihan ve Yılanlı 1929 yılında Ali Dede Şeyhler kasabasında ilkokul açılarak eğitime başlar.
Çamlıdere Bucağı:
1930 yılında Mülki teşkilatlanmada yeni değişiklikler yapılır. Yabanabad kazasının adı “Kızılcahamam” olarak değiştirilir. Kızılcahamam kazasına bağlı bazı köyler Çankırı-Orta kazası ile Çubuk ve Ayaş kazalarına bağlanır. Pazar, Güvem ve Çeltikçi köyleri ile daha önce nahiye merkezi olan Şeyhler (Şorba) “bucak” idari merkezi yapılır. Bucak merkezlerine Bucak Müdürü görevlendirilir ve
her iki bölgenin de iklimi tesiri altındadır. Yazlan kurak ve serin, kışlan kar ve yağmur yağışlı geçer.(Karasal iklim)
İlçe arazisinin % 66 sı çam ve meşe ormanları ile kaplı olup, orman alanı 42.500 Hektardır. İlçede tabii göl ve akarsu bulunmamaktadır.
Bayındır, Buğralar, Yahşihan, Doğancı, Doymuş, Yoncatepe, Tatlak, Bökeler, Elvanlar, İnceöz, Akkaya, Yediören, Gümele köyleri ile Peçenek Beldesi arasındaki vadiye Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Çamlıdere Bayındır Barajı inşa edilmiş, söz konusu baraj Ankara'nın % 70 nin içme suyunu temin etmektedir.
İLÇEMİZDE EKONOMİK HAYAT
Çamlıdere İlçesi geçmişte günümüzde ekonomik yönden kalkınmamış bir İlçedir. Tarım alanlarının verimsiz ve yetersiz olması, ana yolların güzergahının ilçemizden geçmemesi ve orman ürünleri haricinde kayda değer başka bir ekonomik kaynağın olmaması nedeniyle ilçe , il merkezine yoğun göç vermektedir. İlçedeki tarım ve hayvancılık iptidai bir şekilde uygulanmakta olup ekonomik bir değer ifade etmemektedir. İlçenin Ankara'ya yakın olması, Ankara'da çok sayıda Çamlıdere’linin oluşu ve hemşehri hukuku nedeniyle vatandaşlarımızın Ankara ile sıkı bir bağlantısı olmakta,en basit ihtiyaçlarını dahi oradan temin etme cihetine gidilmektedir.
Bu durum İlçede ticaretin gelişmemesinde en büyük etken olarak ortaya çıkmaktadır. Yukarıdaki olumsuz etkinlerden dolayı İlçe ekonomik yönden üretici durumda olmayıp,tüketici durumdadır.
Sanayi : Çamlıdere ilçesinde küçük kereste atölyeleri, sobacı, demirci, elektrikçi gibi küçük iş yerlerinin haricinde önemli bir sanayi kuruluşu bulunmamaktadır.
Tarım ve Hayvancılık : İlçe arazisinin 42.600 hektarı orman alanı, 3.639 hektarı tarım arazisi, 5.000 hektarı çayır-mera, 1.361 hektarı tarıma elverişli olup kullanılmayan arazi, 12.400 hektarı ise tarım dışı arazidir. Tarıma elverişli sulak ve verimli arazinin yok derecede az olması nedeniyle tarım pek gelişmemiştir.
Çamlıdere ilçesinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla ilçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 1997 yılından bu yana uygulanan projeler ile 80 çiftçi aileye 400 adet arı kovanı, 40 çiftçi aileye 1 er adet olmak üzere Holstein ırkı süt ineği, 180 çiftçi aileye 1544 adet koyun, 978 çiftçi aileye 7234 adet hindi palazı, 46 çiftçi aileye 2500 adet ceviz fidesi dağıtımı ve 26 aileye 130 kovan arı dağıtımı yapılmıştır. Daha önce yapılan geri dönüşümlü koyunculuk projesinden elde edilen koyunlardan 7 çiftçi aileye 130 adet koyun dağıtımı yapılmıştır.
Ayrıca proje bedelleri Ankara İl Özel İdare Bütçesinden karşılanarak Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğünce özellikle köylerimizde olmak üzere bahçe, sera, hububat ve yem bitkileri gibi demostrastyon çalışmaları yapılmaktadır. 2004 yılında ise 24 çiftçi aileye 1170 adet beyaz hindi palazı, 20 kişiye 1000 adet ceviz fidanı , kırsal alanda destek projesi kapsamında Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine üye 50 çiftçiye 412.000.000.000 TL. bedelli 1250 koyun dağıtımı yapılmıştır. İlçemizde tarım ve hayvancılık ile ilgili faaliyet olarak S.S. Çamlıdere ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifince hazırlanan ortaklar mülkiyetinde ödeneği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanan 2.081.360.344.000 TL. proje bedelli, 1 yıl geri ödemesiz, 7 yıl ödemeli damızlık sığır yetiştiriciliği projesi uygulamaya geçirilerek 50 aileye 4’er adet olmak üzere 200 adet damızlık sığır dağıtımının yapılması 2005 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir.
Doğrudan Gelir Desteği ve Çiftçi Kayıt Sistemi projesi kapsamında 2004 yılında 384 çiftçiye 106.830.336.000 TL. tahakkuk ettirilmiş ve 2005 yılında ödemeleri yapılmıştır. 2005 yılında toplam 5246 dönüm tarla kayıt altına alınmış 273 çiftçi Doğrudan Gelir Desteği ve Çiftçi Kayıt Sistemi Projesinden yararlanmak üzere başvuruda bulunmuştur. İlçemizdeki hayvan sayıları aşağıdaki gibidir:
Büyük Baş Hayvan : 8.900
Küçük Baş Hayvan : 16.000
Kanatlı Hayvan : 16.500
Arıcılık : 100 adet sepet ( eski tip) 5100 fenni kovan
İlçedeki Mevcut Kooperatifler ve Çalışma Alanları : Kooperatif olarak 15 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mevcuttur.
SOSYAL ORTAM
Konut Durumu:
Çamlıdere ilçe merkezi ve köylerimizdeki binaların çoğunluğu ahşap ve kerpiçten genellikle 2 veya 3 kat üzerine yapılmış olup,son zamanlarda ahşap binaların yerini betonarme binalar almaktadır.
İlçe halkının % 80 ni konut sahibi olup % 20 si kiracı durumundadır.Özellikle ilçemize dışarıdan atanan kamu personeli açısından kurumların yeterli sayıda lojmanlarının bulunmayışı nedeniyle konut sıkıntısı çekilmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binası ve lojman durumları ; ilçemizde 1979 yılında hizmete girmiş bulunan 3 katlı Hükümet Konağı mevcut ise de günün koşullarına göre ihtiyaca cevap verememekte ve mevcut Hükümet Konağına bir kat daha ilave yapılması hususunda Kaymakamlığımıza
çalışmalar devam etmektedir. Emniyet Amirliği, Kadastro Müdürlüğü ve Halk Kütüphanesinin Hizmet binaları bulunmayıp Belediyeye ait binalarda kiralamak suretiyle hizmet vermektedirler. Çamlıdere Adliyesi ve Emniyet Amirliği hizmet binası ve lojmanlarının yapımı için ilçe merkezinde yeterli miktarda arsa tahsis edilmiş, ilçemizdeki var olan hizmet binası ve konut sıkıntısı göz önünde bulundurularak Adliye ve Emniyet Amirliğine ait hizmet binası ve lojmanlarının yapılması halinde ilçemizdeki konut sorunu Önemli bir ölçüde
çözümlenmiş olacaktır.
İlçemizdeki kamu kurum kuruluşlarına ait Kaymakamlık, İlçe Jandarma Komutanlığı , Özel İdare, Sağlık Grup Başkanlığı,İlçe Tarım Müdürlüğü,Malmüdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve T.C. Ziraat Bankasının lojmanları mevcut olup, ihtiyaca cevap verecek durumdadır. Ayrıca Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca 1983 yılında 4 er dairelik iki sosyal konut yaptırılmış,ilçemiz Belediyesine devredilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtımları yapılmıştır.
İlçemizde 23 adet Yapı Kooperatifi kurulmuş ve bu kooperatifler tarafından 30-70 konutluk siteler halinde dinlenme amaçlı dağ evleri yapılmaktadır. Söz konusu kooperatiflerden 3 nün inşaatları tamamlanarak iskan ruhsatlan verilmiş olup,diğer kooperatiflerin inşaat çalışmaları ise devam etmektedir. Bu kooperatiflerin üyeleri ilçe halkından olmayıp, ilçe dışından vatandaşlardan oluşmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder