ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ETİMESGUT

etimesgut ankara
ETİMESGUT İLÇESİ 1
- İLÇENİN GENEL OLARAK TANITILMASI
 ETİMESGUT İLÇE TARİH
 a) Tarihi ve Coğrafi Durumu : Tarihçesi : Arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunan eserlerden, Beldemiz yerleşiminin M.Ö.2000 yıllarına kadar indiği anlaşılmaktadır. Beldemizce bulunan “Frigya Aslanı” yöremizin ilk defa M.Ö.VII.
yüzyılda Frigyalılar tarafından mesken olarak kurulduğunu gösteren önemli bir kanıt teşkil etmektedir. İlçemizin tarihi Ankara’ya yakınlığından dolayı “Ankara Tarihi” . Ankara ve çevresinin Lidya, Pers, Galat, Roma ve Bizans İmparatorluklarının toprakları içinde yer aldığı, Türk Hakimiyetinin Malazgirt Zaferinden sonra gerçekleştiği, 1073’te Türklerin 1308’de İlhanlıların bir sürede Ertena Valileri ve ahileri tarafından idare edildiği, 1402’ den sonra Moğolların egemenliği altında kaldığı, 1833’te Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın bu yöreleri ele geçirdiği tarihi belgelerden anlaşılmaktadır. 1902 yılında Ankara 5 sancak ve 2l kazası olan bir merkez sancağı idi.
Beldemiz Zir (yenikent) kazasına bağlı olarak kalmıştır. İlk çağlarda Beldemizin ismi Amaksis, Ahimesgut ve daha sonra da Etimesgut olarak değişikliğe uğramıştır. Ankara ve çevresi 1919’da resmen düşman işgaline uğrayıp tahrip olmuştur. Yeni Türk devletinin kuruluşu ve Cumhuriyetin ilanını takiben beldemiz 1924-1925 yıllarında Batı Trakya’dan (Bulgaristan) gelen göçmen Türkleri için Atatürk’ün emri ile 50 hanelik örnek bir köy olarak tahsis ve iskan edilmiş, 1928 yılında da imar edilerek nahiye
 statüsüne dönüştürülmüştür. Ankara Valiliği İskan Müdürlüğü muhacir defterlerinde 50 hanelik isimler mevcuttur. 1968 yılına kadar Nahiye olarak kalmış, bu tarihten sonra Yenimahalle İlçesine bağlı mahalleye dönüştürülmüştür. Beldemiz 20 Mayıs 1990 gün ve 20525 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı Kanunla ilçe yapılmış, hemen ardından 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı seçimi ile Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Atatürk; Etimesgut’a özel bir ilgi göstermiş, zaman zaman Etimesgut’u ziyaret eder, at gezintileri sırasında halkla sohbet ederek, zirai mahsul hakkında bilgi almaya çalışmıştır. Halen Halk Sağlığı Laboratuarı olarak kullanılmakta olan bina içinde, kendisine tahsis edilmiş olan odada istirahat ve özel çalışmalarını sürdürmüştür. Etimesgut Bucak idaresinde Devlet Hastanesi, PTT, hamam, şadırvanlı çarşı ve sekiz memur lojmanı gibi hizmet birimleri Atatürk zamanında yaptırılmıştır. 
ETİMESGUT İLÇE COĞRAFYA
 Coğrafi Durum : Yeri : Etimesgut İlçesi Ankara-Sincan karayolu ile Ankara İstanbul demiryolu üzerinde, Başkent Ankara’nın 17 Km batısında yer alan ve toplam 15.500 hektar yüz ölçüme sahip şirin bir ilçedir. Batısını Sincan ilçesi, kuzey güney ve doğusunu Yenimahalle ilçesi çevreler. Ankara Metropolünün (16) merkez ilçesinden biri olan Etimesgut dört bir yandan önemli Devlet Yolları ile çevrelenmiştir. Ankara-İstanbul karayolu (E-5) Doğudan Kuzeye, Ankara-Eskişehir Karayolu Doğudan Güneye, bu iki yolu birleştiren Kuzey-Güney doğrultulu (otoban) çevre yolu da ilçemizin Batısından geçer. İlçemizin bu yollarla bağlantısı bulunmaktadır. Ayrıca Ankara-İstanbul Demiryolu ilçemizin merkezinden geçmekte ve (6) banliyö istasyonu bulunmaktadır. Askeri Havaalanı (12.Havaüssü) ilçemizin sınırları içerisindedir. Yeryüzü Şekilleri : Etimesgut İlçesi doğudan batıya eğimi azalan çanak şeklinde bir oluk vadi görünümündedir. Vadinin tabanına oturmuş Ankara Çayına doğru tepe aralarından uzanan yan vadilerle bütünleşen Ankara ovası, yer alır. Ovanın kuzeyinde Eryaman Mahallesinde Radar, Büvelek, Kızıl, Çıngıraklı, Üveçyatağı, Tepeleri, Elvan Mahallesinde; Lodumlu Çöpbitmez, Eskibağ, Sınıcak ve Büvelek Tepeleri, Topçu Mahallesinde; Karağaçlı, Oyduçkaşı tepeleri ile Bağlıca yakınlarında Çakmaklı Harabe tepeleri yer almaktadır. Bitki örtüsü bulunmayan bu tepeler yüksekliği az ve yerleşmeye uygun yerlerdir. Tepeler ortalama 900-1000 metre yükseklikte olup, ilçenin ortalama yüksekliği ise 807 metredir. Ankara çayı çevresinde yer alan alüvyon birikinti ovası tarım için elverişli olmasına rağmen, bahçe tarımı dışına çıkılamamıştır.
 ETİMESGUT İLÇE AKARSULARI
 Akarsuları : İlçemizi doğudan batıya %3 eğim ile geçen Ankara Çayı Çubuk, İncesu ve Hatip Çaylarının birleşmesiyle oluşmuştur. Ankara Çayı da Mürted’den gelen ova çayını aldıktan sonra, Malıköyde Haymana suyunu da alarak Sakarya ırmağı ile birleşir. Uzunluğu 140 Km olan ırmak üzerinde Çubuk I, Çubuk II, Kurtboğazı, Bayındır ve Kusunlar Barajları kurulmuştur. Ankara çayının sınırlarımız içinde kolu ve barajı yoktur. Gölleri : İlçemizde doğal göl yoktur. Eryaman Mahallesinde killi bir yapı üzerinde bulunan ve daha çok yağmur suları ile beslenen Susuz Göleti, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenerek Göksu Parkına dönüştürülmüş, tatil günlerinde tüm Ankaralıların ve özellikle Etimesgut halkının dinlenme mekanı olmuştur.
ETİMESGUT İLÇE İKLİM
 İklimi : İlçemizde İç Anadolu karasal ikliminin genel özellikleri görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçer. Yağış daha çok kış ve ilkbahar aylarında düşer. Yazın ve sonbaharda yağışlar iyice azalır. Yıllık yağış miktarı 367 milimetre kadardır. Kış aylarında don olayı sık görülür. Donlu günlerin sayısı yılda ortalama 84.7 güne ulaşmaktadır. Sıcaklık Ocak ayında –l5 C dereceye kadar düşer. En çok kar yağışı Ocak ayında olmaktadır. En yüksek kar örtüsü kalınlığı 33 cm’dir. Gündüz ile gece, yaz ile kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkları önemli ölçüde büyüktür. Uzun yılların ortalamalarına göre 32 C derece ile Temmuz en sıcak, Ocak 0.3 C derece ile en soğuk aydır. (En yüksek sıcaklık 01 Ağustos 1954’te 40 C derece olmuştur.) Yıllık ortalama sıcaklık 11.8 C derecedir. Buharlaşma nedeni ile Yaz aylarında havada nem oranı azalır, kışın ise artar. İlçemizde ilkbahar ve Yaz mevsimlerinde; güney-batı, sonbahar mevsiminde; güney doğu, Kışın ise; daha çok kuzey rüzgarları etkilidir. En hızlı esen rüzgar yönü güney olup, hızı 39.4 metre/sn’dir. Fırtınalı günler daha çok kış mevsiminde görülür. Etimesgut’ta radyasyon (Işıma) sisler de sık görülmektedir. Ortalama sisli süre yılda bir aya yakındır. En yüksek sisli günler oranı kış mevsimindedir. Bu durum havanın kirli kalmasına neden olur.
 ETİMESGUT İLÇE BİTKİ ÖRTÜSÜ
 Bitki Örtüsü : İç Anadolu Bölgesi genelde geniş bir step alanıdır. Yüksek dağlık alanlarla denizden ayrılmış olduğundan iklim karasaldır. İkliminin bu özelliği bitki örtüsünü de belirlemektedir. Ankara ve Etimesgut’ta da doğal bitki örtüsü steptir. (Bozkır) Bunlar yağışlı dönemlerde yeşillenen, kurak yaz döneminde sararıp kuruyan otlardır. Artemisia (Yavşanotu), Ocanthalimon (Çobanyastığı) bitki türleri oldukça yaygındır. Toprak Özellikleri : İç Anadolu’nun gerçek step alanlarındaki en yaygın toprak türü kahverengi zonal topraklardır. Başlıca elemanı kalsiyum karbonatlı kil olan bu topraklar humusça fakirdir. Tüm horizonlarında kireç hakimdir. Plato yüzeyinde kalınlığı 50 cm olan bu toprakların en üstteki A horizonu genellikle daha koyu renkli,alttaki B horizonu daha soluk renklidir. Çukur alanlar ile eğimi az olan yerlerde kırmızımsı kahverengi topraklar yaygındır. Bu topraklar kirecin yanı sıra kil ve kum oranı da yüksektir. Kurak yaz aylarında toprağın yüzeyinde sert bir kabuk meydana gelir.
ETİMESGUT İLÇE NÜFUS
 b- Nüfus Durumu : İlçe nüfusu TÜİK’in 2010 yılı sonunda yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 414.739’dur. Nüfusun 215,412’si erkek, 199,327 ‘ bayandır. Etimesgut İlçesi ülkenin hemen her yöresinden göç almaktadır. İlçemizde TOKİ ve özel kooperatifler marifetiyle yapılan yapılaşma bittiğinde mevcut nüfus yoğunluğunun 500 bin civarında olacağı tahmin edilmektedir. ETİMESGUT İLÇE İDARE c- İdari Durum : Etimesgut Cumhuriyetin ilanını takiben 1928 yılında Bulgaristan’dan gelen göçmen Türkler için Atatürk’ün emri ile 50 hanelik örnek bir köy olarak tahsis ve iskan edilmiş, 1928 yılında imar edilerek nahiye statüsüne dönüştürülmüştür. 1968 yılına kadar nahiye olarak kalmış, bu tarihten sonra Yenimahalle İlçesine bağlı mahalleye dönüştürülmüş olup, nihayet 20 Mayıs 1990 gün ve 20525 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı Kanunla Etimesgut İlçe yapılmış, hemen ardından 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı seçimi ile Belediye Teşkilatı kurulmuştur. 17.07.1990 tarihinde ilk Kaymakam ataması yapılarak, İlçe Mülki İdare teşkilat ve hizmeti tesis edilmiştir. İlçemize bağlı 28 Mahalle bulunmaktadır.
 ETİMESGUT İLÇE SOSYAL YAPI
 d) Sosyal Durum : (Konut, Sosyal Yaşantı, Sağlık İş ve Çalışma Hayatı) Konut: İlçemizde konut sıkıntısı yoktur. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca Eryaman ve Yapracık Bölgesinde etaplar halinde konut yapımı devam etmektedir. Ayrıca özel kooperatifler ve müteahhitler eliyle konut yapımına hızla devam edilmektedir. Sosyal Yaşantı : İlçe merkezinde yaşayan halkımızın çoğunluğunu orta gelirli işçi, memur ve küçük esnaf teşkil etmektedir. Yurdun hemen hemen her köşesinden gelip ilçeye yerleşen insanları görmek mümkündür. İlçemizdeki sosyal yaşantı Türkiye standartlarındadır. İlçemiz sakinlerinin boş zamanlarını değerlendirmelerine ve kültürel etkinliklere katılmalarına imkan sağlayacak sinema, tiyatro, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, düğün salonu, açık spor sahaları vs. gibi organize alan ve kurumlar ilçemizde yapılanmaya başlamış, büyük bir kısmı da bitmiştir.
 ETİMESGUT İLÇE EĞİTİM VE KÜLTÜR
e- Eğitim ve Kültür Durumu : Ankara Metropol ilçeleri içinde Eğitim teknolojisinin son yeniliklerinin uygulandığı ilçemizde okullaşma oranı benzer büyüklükteki ilçelere göre yüksek olduğu görülmektedir. İlçemizde Eryaman ve Elvankent gecekondu önleme projeleri nedeniyle oluşan hızlı ve modern kentleşme beraberinde hızlı bir nüfus artışına neden olmaktadır. Bu da sürekli yeni okul ihtiyaçlarını gündeme getirmektedir. Müdürlüğümüz bu ihtiyaçların tespit edilmesi ve giderilmesi açısından yoğun gayret sarf etmekte, ihtiyaçların karşılanmasına çalışılmaktadır. İlçemizde 14’ü Resmi 24 Anaokulu, 42’si Resmi, 2’si özel 44 İlköğretim Okulu, 3’i resmi 5 Genel Lise, 5’i resmi 7 Anadolu Lisesi, 2 Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Kız Meslek Lisesi, 2 Endüstri Meslek Lisesi, 2 Anadolu Teknik ve EML, 1 İmam-Hatip Lisesi 1 Mesleki Eğitim Merkezi 1 Ticaret ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, 1 Sağlık Meslek Lisesi, 2 Halk Eğitimi Merkezi, 1 Rehberlik ve Araştırma Merkezi, 1 Özel Eğitim Uygulama Okulu, 26 Özel Dershane, 19 Motorlu Taşıt Sürücü Kursu, 2 Özel Ortaöğretim Öğrenci Yurdu, 9 Özel Etüt Eğitim Merkezi, 7 Özel Eğitim Kursu ve Rehabilitasyon Merkezi 1 Türk Hava Kurumu Pilot Yetiştirme Kursu Etimesgut Türk Amer ders.Yab.Dil Kursu Ankara Yaratıcı Dil Kursu Özel aktif ABC dil kursu olmak üzere toplam 161 kurumumuzda eğitim-öğretim hizmeti sürdürülmektedir. 78 okul ve kurumumuzda (Kurum bünyesindeki okullarımızla birlikte 83 okul ve kurumumuz bulunmaktadır.) 3594’u öğretmen ve idareci, 155 ücretli öğretmen, 183 memur ve hizmetli olmak üzere toplam 3922 personelle hizmet sunmaktadır.
ETİMESGUT İLÇE EKONOMİ
 Ekonomik Durum : Sanayi : Atatürk’ün emriyle 1928 yılında iskana açılan ve aynı yıl nahiye statüsü kazanan Etimesgut 19 bağlı köyü ile bölgede hareketli ve canlı bir konumda iken 1968 yılında Yenimahalle İlçesine bağlı bir mahalleye dönüştürüldükten sonra ekonomik gelişmesini büyük ölçüde kaybetmiştir. Her ne kadar İlçe merkezinde sanayi ve ticari müesseseler mevcut ise de, bunların yeterli olmadığı, ilçe halkının geçimini Ankara’da ve İlçe sınırları içinde kurulu bulunan çeşitli atölye ve küçük çaplı üretime dönük iş yerlerinde çalışarak temin ettiği gözlenmektedir. Ankara Şeker Fabrikasının ilçe merkezinde kurulmuş olması istihdam ve ekonomik yönden rahatlatıcı olmuştur. İlçemiz çevresinde irili ufaklı 40-45 adet değişik üretim dallarında imalata dönük atölye ve işyerleri mevcuttur. İlçe sınırları içinde kurulan Ankara genelinde ve İlçemize hizmet veren Şaşmaz Oto Sanayi sitesi büyük bir ihtiyacı gidermektedir. İlçede ticaret alanında kayda değer hareketlilik söz konusu değildir. Genel olarak bölge halkı dar ve orta gelir grubuna sahip işçi, memur ve küçük esnaflardan oluşmaktadır. İlçemizde hemen hemen bütün bankaların şubeleri hizmet vermektedir. İlçemizde Eryaman ve Yapracık Bölgesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresince Etaplar halinde hızlı yapılaşma, Güzelkent Kooperatifler Birliği ve Elvanköy Konut Üretim ve Yapı Kooperatifleri Birliği gibi büyük ölçekli kooperatifleşme mevcuttur. 1 Haziran da Etimesgut İlçesinin kuruluş yıldönümü geleneksel olarak her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
ETİMESGUT İLÇE ULAŞIM
 g- Ulaşım ve Altyapı : İlçemiz Ankara Merkeze 17 km uzaklıkta yer alan ve çevresinde önemli Devlet Yolları bulunan bir yerleşim birimidir. Güneyinde Eskişehir karayolu ile kuzeyinde İstanbul E-5 karayolu ve Ankara – Sincan karayolu, batısında da TEM otoyolu ile irtibatlandırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder