ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

EVREN

 Evren, Ankara’ya bağlı en uzak ilçelerden birisi olup (178 km.) ,Hirfanlı baraj gölü kıyısında 5000 nüfuslu bir yerleşim merkezidir. Çıkınağıl adıyla belirlenen eski yerleşim alanı 1957 yılında Hirfanlı Baraj Gölü’nün suları altında kalmış ve 1958 yılında şimdiki yerine planlı ve imarlı olarak taşınarak kurulmuştur. 1963 yılında Ş.Koçhisar İlçesine bağlı olarak Belediye statüsü kazanan ilçemiz 1982 yılında EVREN adını almıştır. 1988yılında Ankara Vilayeti İl Genel Meclisince ilçe olması yönünde karar alınmış ve 1989 yılında TBMM ye verilen kanun teklifi ile 1990 yılında 3644 sayılı yasayla ilçe statüsü kazanmıştır. İlçemizde yaklaşık 2 km. mesafede Semizbağı mevkiinde 25-30 m yükseklikte , 80-100m taban genişliğinde bir Höyük Yine aynı ölçülerde sokak uşağı bölgesinde göl içerisinde başka bir höyük bulunmaktadır. Ayrıca Ilgıyer mevkiinde bir ermeni mezarlığı, Çatalpınar köyünde sığırcık kalesi ve eski torun obası köyü yanında toplu kalesi bulunmaktadır.yine Çatalpınar ve Solakuşağı köyleri arasında Bizans dönemine ait olduğu belirlenen sarnıçlı kızlar kalesi bulunmaktadır.Bizans ve Osmanlı dönemine ait bu kalıntılardan eski bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkmaktadır. 
 2000 yılı Genel Nüfus sayımına göre ilçemiz merkezinin resmi nüfusu 4402 olarak belirlenmiştir. İlçemize bağlı, 9 köy muhtarlığı ile 7 mezra (yayla) bulunmaktadır.9 köy 7 mezra ile toplam nüfus 6,500 olarak bilinmektedir. Altınbaşak köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …370 Cebirli köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı … 350 Çatalpınar köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …300 Demirayalı köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …70 Eski Torun Abası köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …75 İbrahimbeyli köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı … 160 İnebeyli köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı … 160 Solakuşağı köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …175 Yusuf usağı köyü muhtarlığı 2000 yılı sayımı …350 1958 yılında yeni yerleşim yerine taşınma sırasında ve daha sonraki yıllarda ilçemiz merkezinden ve köylerinden yoğun bir göç yaşanmıştır. En verimli arazilerin sular altında kalması ve ekili alanların daralması ile sanayiye dayalı bir işletme veya iş kolunun olmayışı halen bu göçün devam etmesine neden olmaktadır. İlçe Nüfus Müdürlüğü verilerine göre merkezden 3600 nüfüs yurt dışında bulunmaktadır. Şereflikoçhisar ilçe merkezinde Evren Nüfusna kayıtlı 4200 Ankara’da ise yaklaşık olarak 14.000 nüfusumuz yaşamaktadır. Ancak son zamanlarda ilçemize az sayıda da olsa tersine göç başlamıştır. 
 Çıkınağı adıyla 1963 yılında Ş.Koçhisara bağlı kasaba olarak anılan ilçemiz 1990 yılında Ankara’ya bağlı ilçe statüsü kazanmış ve 02.08.1991 yılında ilk kaymakam atanmıştır. İlçemizde bir merkez belediyesi ve merkeze bağlı 4 mahalle muhtarlığı ile 9 köy muhtarlığı bulunmaktadır. Yine merkeze bağlı sürekli ikamet eden 6 ve Çatalpınar köyüne bağlı bir mezra bulunmaktadır. Halk genelde geçimini tarım hayvancılık ve kısmen balıkçılıkla sağlamaktadır. Nüfusun %60 gelir düzeyi orta ve ortanın altındadır. Yurt dışında işçi olarak çalışan 4000 ‘e yakın insanımızın gelir düzeyi kısmen ortanın üzerindedir. Baraj gölü ılıman iklim sağlamaktadır. Merkezde ve köylerimizde gelir düzeyi oldukça düşen insanlarımıza tarımsal destek ve yoksul olanlara gelir temin etmek maksadı ile geçmişte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile ilçe tarım müdürlüğünün ortaklaşa girişimleriyle sera dağıtımı (10-15 aileye) yapılmış ayrıca 20 aileye büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtımı yapılmış olup, müsbet sonuç alınamamıştır. Kısmen amaca uygun gelişme sağlayan aileler bulunmaktadır. 
Hayvancılıktan elde edilen ürünler iç pazara yöneliktir.üretim ve pazarlamada organize olunmayışı (koop. birlik.vs..) nedeniyle yeterli gelir sağlanamamakta olup , tarımsal ve hayvansal ürün fiyatları oldukça düşüktür. Hububat son yıllarda kısmen tüccarlara verilmiş ilçemizde TMO ajans müdürlüğü yeterli alım yapamadığı için kapatılmıştır. 2004 yılında hububatın önemli bir kısmı oldukça sıkıntılı bir şekilde Ş.Koçhisar TMO Müdürlüğüne verilmiştir. 200 den fazla aile ilkel yöntemlerle balıkçılık yapmakta olup(250 motorlu tekne-sandal mevcuttur). Teknoloji kullanarak kafes balıkçılığı gibi su ürünlerinde başkaca yöntemler geliştirilerek desteklenmelidir. İlçemizde soğuk hava deposu mutlaka kurulmalıdır. Merkezde bir adet ziraat bankası şubesi Tarım Kredi koop. Taşıyıcılar koop.varlık ve faaliyetini sürdürmektedir. İki yıl önce kapatılan Askerlik Şubesi ve haziran 2004 yılında kapatılan Adliye dışında ilçede bulunması gereken diğer kamu kurumları ilçemizde mevcuttur. Bir kalkınma ve güzelleştirme derneğiyle kurs talebe derneği hayvancılık derneği bulunmaktadır. İlçemizde 1978 yılında kurulan Sağlık Ocağı günde ortalama 100 ile 150 hastaya hizmet vermektedir. 
Doktor sıkıntısı halen devam etmektedir. 50 yataklık Hastane inşaatının %60 kısmı tamamlanmış olup, projesine yeterli ödenek tahsisi yapılamamıştır. Bayındırlık kayıtlarına göre %65 lik kısmı bitmiş ancak şu anda fiziki kısmının %90lık kısmı tamamlanmış olan Evren Hükümet Konağı inşaatına ödenek tahsisi yapıldığında 2006 yılının ilk yarısında hizmete açılması imkanı bulunmaktadır. Hükümet Konağının hizmete açılması halinde dağınık durumda olan resmi kurumların tümünü bir araya toplayacaktır. Evren Müftülüğüne bağlı Merkezde 3 Köylerimizde 9 Cami bulunmaktadır. Bu yıl içerisinde iki camide de Evren Belediyesince avlu ve bahçe düzenleme çalışmaları yapılmıştır. İlçemizde imar planında 5 dekarlık bir alan spor alanı olarak düzenlenmiş ancak herhangi bir spor faaliyetine yönelik spor salonu yapılamamıştır. Gençlerimizin ve yaşlılarımızın spora olan talepleri üst noktadadır. Bu durum oldukça sıkıntı vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder