ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

BALA

bala ankara


Bala Bilgiler Şehir Nüfusu : 18.861 kişi Köy Nüfusu 10.746 Yüzölçümü : 2.372 km² Nüfus Yoğunluğu : - Rakım : 1350 metre Koordinatlar : - Posta Kodu : 06720 Alan Kodu : 0312 İl Plaka Kodu : 06 Yönetim Ülke : Türkiye Coğrafi Bölge : İç Anadolu Bölgesi İl : Ankara Kaymakam : Mustafa IRMAK Belediye Başkanı : İbrahim GÜRBÜZ Bala İlçesi Ankara'nın güneyinde yer alan ilçe, doğusunda Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesi ile Kırıkkale iline bağlı Karakeçili ilçesi,
 batısında Haymana ve Gölbaşı ilçeleri, güneyinde Şereflikoçhisar ilçesi ve kuzeyinde Elmadağ ilçesi ile çevrilidir. 1877 1878 yıllan arasında yapılan OsmanlıRus savaşında Osmanlı ordularının yenilmesi sonucu Kafkaslar bölgesi Rusların eline geçer. Rusya'nın kontrolüne geçen Kafkas dağlarında yaşayan Türkler bu olay sonucu göç etmek zorunda kalırlar. Kafkas bölgesinden Anadolu'ya göç eden Türkler Anadolu'nun yüksek bölgelerini yurt edinmişlerdir. Bir grup Kafkasya göçmeni de şimdi Balâ adıyla bilinen bölgeye gelerek burada Kartal Dağı mevkiine yerleşmişler ve bu yerleşim yerine Kartaltepe adını vermişlerdir. Kent, o yıllarda Osmanlı Devletinin başında bulunan Abdülhamit Han'a ithaf edilmiş ve adı Hamidiye olarak değiştirilmiştir. Daha sonra çevreden gelen göçmenlerle nüfusu çoğalan Hamidiye ilçesi Balâ adını almıştır. Balâ ilçesi önceleri merkez konumunda olan Karaali'ye bağlı iken zamanla Karaali ilçesinden alınıp Balâ ilçesine verilmiştir.
 Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini de kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur. Bu belde yakınlarında, Tomu adı verilen ve Roma döneminden kaldığı sanılan şehir harabeleri, ilçeye 25 kilometre uzaklıktadır, ilçe merkezine ve Ankara'ya 35 kilometre uzaklıkta yer alan ve Orman Bakanlığınca Milli Park haline getirilen Beynam Ormanlan hem ilçenin hem de ilin önemli mesire yerleri arasındadır. Bitki örtüsü çamdır. Milli Park olduğundan içinde piknik masaları ve piknik ocakları yer almaktadır. Ankara'ya yakınlığı ve diğer imkânları ile hafta sonu tatilleri için ideal bir dinlenme alanıdır. İlçe merkezine 40 kilometre, Ankara'ya 110 kilometre uzaklıkta yer alan Kesikköprü Barajı civarında piknik yapılabilmekte, yüzülebilmekte ve sandalla gezinti yapılmaktadır. Baraj gölüne gitmek için ilçe merkezinden geçen devlet yolu kullanılmaktadır.
BALA İLÇE TARİH
 Bir zamanlar Çankaya, Mamak ve Elmadağ ilçe merkezleri ile Kırıkkale iline bağlı Karakeçili, Bahşılı ve Yahşihan ilçe merkezleri Balâ kazasına bağlı birer köydü. Ankara’nın kadim ilçelerinden olan Balâ kazasına Osmanlı döneminde: * Çankaya ilçesine bağlı Dikmen (Çankaya’da Dikmen Köyü sınırları içinde bir mevkidir), Afşar Çiftliği, Karataş, Mirahor (İmrahor), Mühye (Yeşilkent), Yakub Abdal (Yakupabtal), Evciler, Kömürcü, Tohumlar, Karahasanlı, Çavuşlar (Çavuşlu) ve Özağıl köyleri, * Altındağ ilçesine bağlı Karapürçek ve Solfasıl (Solfasol) köyleri, * Mamak ilçesine bağlı Mamak, Gülviran (Gülveren), Karaağaç, Araplar, Üregil, Kayaş,
 Bayındır, Kusunlar, Kızılca, Nenek (Gökçeyurt), Kıbrıs, Ortaköy, Kızılca, Kutludiğin (Kutludüğün) köyleri,* Elmadağ ilçesine bağlı Yozgat (Asi Yozgat, ilçe merkezi), Deliler, Dereşeyh (Yeşildere), Hasanoğlan, Karacahasan, Kurbağı, Kayadibi, Kuşcaali (Kuşçuali), Ağca Ali (Akçali), Odabaşı (Lalahan), Ortaköy, Ediğe, Yukarı ve Aşağıkamışlı, Süleymanlı ve Tekye (Tekke) köyleri,* Gölbaşı ilçesine bağlı Bezirhane, Altınçanak, Emirler, Holos (Günbaşı), Karaali, Bursal (Yaylabağ), Zirva (Bağiçi), Çemşid Çiftliği (Çimşit), Mahmadlı ve Mahmatlıbahçe köyleri,* Kırıkkale ilinin Bahşılı ilçe merkezi ve Karaahmedli köyü, Karakeçili ilçe merkezi ve köyleri, Yahşihan ilçesi Kılınçlar, Hodar, Bedesten ve Hisar köyü ile merkez ilçeye bağlı Hacılar köyü Balâ kazasına bağlı yerleşmelerdi.1927 yılında ise 81 köyü olan Balâ ilçesinin günümüzde 49 köyü kaldı.Balâ tarihinden bazı önemli başlıklar:* Osman Gazi´nin babası Ertuğrul Gazi ve Karakeçili Aşireti Anadolu Selçukluları döneminde bir müddet bölgeyi yazlık ve kışlak olarak kullanır.* Osmanlı´nın ilk yıllarında bölgede Karakeçili Aşireti´ne bağlı cemaatler konar-göçer olarak yaşar ve köyler kurarlar.* Ankara´dan Mekke ve Medine´ye giden hacı adayları bölgeden geçen güzergahı kullanır.* Ankara´da ilk cihad hutbesini okuyan "Beynamlı Mustafa Efendi" Balâ´lıdır.* Ankara´da İngiliz ve Fransız birliklerine karşı ilk isyan bayrağını açan "Nakşibendi Şeyhi Sadullah Efendi" Balâ´lıdır.* Ankara Fetvası´nı imzalayan müderrislerden "Hamza Koru" Balâ´lıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder