ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ÇANKAYA

çankaya ankara
 şifa canlara can olmasından dolayı bölgeye "Can-Kaya" isminin verildiği, Zaman içerisinde harplerde yıkılan suyun geldiği gözün kapandığı, daha sonra suyun gözünün açıldığı ama eskisi gibi dertlere deva, hastalara şifa olmadığı, ama "Cankaya" adının bugüne kadar geldiği, Başka bir rivayet de, ilçemizde bulunan Papazın Bağı bölgesinde eski zamanlarda bir kilisenin olduğu ve bu kilisenin tapınma saatlerinde buradaki çanın sürekli çaldığı doğrultusunda söylemler bulunduğu, İlçemiz isminin bölgede eskiden "Çengikayası" olduğu Çengikayası isminin zamanla değişerek "Çankaya" olduğu rivayet edilmektedir. Çankaya, yüz çiçekli bahçe Ankara'nın en güzel çiçeği, o çok yönlü yaşamıyla, yediveren gülüdür. Çankaya, bir yerleşim olarak, bir parçası olduğu başkent
 İlçemizde ticaret yoğunluğu çok fazladır. İlçe içi hareketliliğin komşu İlçe ve İllerle de ilişkisi vardır. Hatta yurtdışından mal getiren ve yurtdışına mal satan iş yerleri de bulunmaktadır. İş yerlerinin birinci derecede yoğunlaştığı yer Yenişehir’dir. Dikimevi, Küçükesat, Beşevler ve Bakanlıklar daha sonra gelir. İlçemizde 100.000 kadar işyeri bulunmaktadır. Bu işyerlerinin bazılarıda çok büyük ticaret merkezleridir. Kocatepe Camiisi bünyesinde bulunan Beğendik Mağazaları, Atakule Çarşısı, Karum Çarşısı, Migros, Gima, Real, Tansaş gibi çarşı ve büyük marketlerde kentimize ticaret hareketliliği kazandırmıştır. İlçemizin her mahalle ve semtinde yaygın olarak
kasap, manav, eczane, kırtasiye, baharatçı, dükkanları vardır. Bunlardan başka çeşitli tamirhaneleri de görmek mümkündür. Ayrıca serbest meslek sahibi olan ve hizmet satan büro ve işyerleri de vardır. Avukat, Doktor, Mühendis, Mimar, Mali Müşavir, dizgi ve baskı yerleri, basımevleri, fotoğrafçılar gibi. 
 İlçemiz sanayi bölgesi değildir. Ancak özel sektöre ait konfeksiyon, ayakkabı, tekstil üzerine imalat atölyeleri ile tuğla ve toprak, ahşap, örme, yem ve un sanayileri, galvanizleme, tıbbi cihazlar ve ekmek fabrikaları mevcuttur. İlçemiz kent merkezi durumuna gelince, fabrikaların kurulması engellenmiş ve kurulu olanlar da kaldırılmıştır.
 İlçemizde maden ve enerji endüstrisi kalmamış, bunlar İlçemiz dışındadır. Organize sanayi bölgeleri içine alınmıştır. Şaşmaz Ostim, Sincan Sanayi Bölgeleri gibi. Etkinliklerini sürdürenler, yiyecek, giyecek, basım ve yayın sanayisidir. Dikmen’de 2 adet faal ve ruhsatlı kireç ve taşocağı bulunmaktadır. Konya Yolu kenarında un, irmik, makarna, tuz fabrikaları vardır. Yeşilkent’te 10 adet ruhsatlı tuğla ve kiremit fabrikası bulunmaktadır. Hatip Çayı çevresinde yağ, yoğurt, ayran ve peynir fabrikaları vardır. İlçe merkezinde ve değişik yerleşim yerlerinde konfeksiyon atölyeleri ve basımevleri mevcuttur.
 İlçemizin nüfusu 794.288 kişi olmasına rağmen gündüz iki milyonu bulmaktadır. Ulaşım karayolu ve demiryolu ile sağlanmaktadır. İlçemizi Doğudan Mamak, Batıdan Etimesgut ve Sincan’a bağlayan demiryolu üzerinde banliyö treni düzenli olarak işler. Çankaya’yı Yenimahalle ve Batıkent’e bağlayan metro 28.12.1997 tarihinde hizmete girmiştir.
AŞTİ-Dikimevi hattı üzerinde 30 Ağustos 1996 tarihinden itibaren Ankaray raylı sistemi çalışmaya başlamıştır. İlçemizde askeri ve sivil hava alanı yoktur. Karayolları İlçemizi örümcek ağı gibi sarmıştır. Tamamı asfalt kaplama olan yolların bakım ve onarımı anayol ve caddeler haricinde Çankaya Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Çevre yolu ile tüm komşu İlçelere bağlantılıdır. Ayrıca çevre İllerden Konya, Eskişehir, İstanbul ve Kırıkkale bağlantısı vardır.
 İlçemize bağlı Beytepe, Karataş ve Yakupabdal Mahallelerinin anayolları asfalt kaplama olup, mahalle içi yolların camii ve okula kadar olan bölümü asfalt, geriye kalanı ise stabilizedir. İlçemizin merkezi ile mahalleleri arasındaki ulaşımı belediye otobüsleri, minibüs (Dolmuş), Özel Halk Otobüsleri ve ticari taksiler ile sağlanmaktadır. İlçemizde su ve kanalizasyon hizmetleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesindeki ASKİ Genel
Müdürlüğünce yerine getirilmektedir. Ülkemiz Ankara ve Çankaya’dan yönetilir. İlçemiz Devletin üst kademe yöneticilerinin, yabancı elçilik mensuplarının bulunduğu bir yer olması, oldukça gelişmiş ticaret ve hizmet (Kamu ve Özel) potansiyeline sahip olması nedeniyle yurt içi-yurt dışı haberleşme ağı çok geniş ve de yoğundur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder